Okategoriserade

Acceptans

Det är bara att bita ihop. Har du hört dig själv säga det? Bita ihop, stänga, sluta. Fokusera på det som skall göras. Hela tiden med den där ansträngningen vid sidan om. Ihop-bitningen. Anstränga dig för att orka. Trots att. Bara att bita ihop. Du biter ihop. Anstränger dig för att förtränga. Fokuserar allt hårdare. Lämnar inte en sekund åt slumpen. Den sekunden som i värsta fall kan påminna dig om det du absolut inte vill känna. Tänka. Du biter ihop och du lyckas. Nästan. Lyckas så pass att du får det där gjort som du skulle. Du kontrollerade situationen. Du undvek känslan genom att fokusera. Nu. Är det över. Oh gud vad skönt. Du klarade det! Eller? För plötsligt kommer tröttheten över dig. Och alla känslorna på en och samma gång. Som en tsunami far de över dig. Du är helt slut. Du orkar inte träffa den där vännen. Köra det där gympasset. Laga vattenkranen. Sätta de där fröna du köpt nya krukor till. Du orkar inte laga mat så det blir en fryst pizza. Du är helt utslagen. Så värd ett glas vin. Du klarade det. Eller?

Skulle det kunna se ut på något annat sätt? Finns det något annat än att bita ihop? Hur slipper vi jobbiga känslor?

Det gör vi inte. Livet består av lidanden. Vi kan bara hantera dem. Antingen genom att bita ihop så till den grad att vi inte orkar mer den dagen. Måste sätta sånt som är viktigt för oss åt sidan. Eller genom att acceptera att det känns jobbigt och att vi kan agera trots det.

Det är inte enkelt.

Vill du försöka? Vill du försöka gå i riktning mot det som är viktigt för dig? Vet du vad som är viktigt för dig? Börja där.

Jag vill : sköta mitt arbete, jag vill värna mina vänskaper, jag vill ge min kropp motion, jag vill vara öppen för kärlek, jag vill äta bra mat. Så vill jag leva.

Jag vill : vara öppen, lekfull. Jag vill vara generös och snäll. Jag vill vara ett stöd för den som behöver. Jag vill utvecklas och inte vara rädd för utmaningar. Jag vill leva tills jag dör.

Så vill jag vara.

Hur vill du leva? Hur vill du vara?

Blanda inte ihop värden med mål. Värden kan du göra nu, mål ligger i framtiden. Jag kan sköta mitt arbete nu, i stället för att ligga kvar i sängen. Jag kan vara ett stöd för den som behöver i stället för att tycka synd om mig själv.

Det är våra värden vi skall rikta oss emot när vi vill ligga kvar i sängen och tycka synd om oss själva.

Börja med att svara på dessa frågor, så du vet vilken riktning du skall gå i när alla jobbiga tankar och känslor kommer och övertygar om sin existens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.