Okategoriserade

Acceptans av jobbiga känslor

Att gå närmare i stället för att undvika den. Låter det läskigt? Låt oss prova?

  1. Iaktta. Lägg märke till känslan. Lägg märke till var den finns. Lägg märke till var den är som starkast.
  2. Andas. Lägg märke till känslan och andas varsamt in den. Att andas långsamt, djupt nerifrån magen är ofta verksamt.
  3. Expandera. Lägg märke till känslan och se om du kan öppna upp kring den lite grann – ge lite plats åt den.
  4. Tillåt. Acceptans betyder inte att du måste gilla känslan. Du behöver inte instämma med den. Ge den bara tillåtelse att vara där.
  5. Objektifiera. Att göra om en känsla till ett föremål är ett bra sätt att göra tydligt att vi är större än våra känslor. Hur stor känslan än är så kan den aldrig bli större än oss. Så titta på den, andas in den och ge den ner plats.
  6. Normalisera. När vi förstår att lidandet ingår i livet blir det lättare att acceptera jobbiga känslor.

Övning: Gör en mental check på följande känslor. Våra nio grundläggande emotioner. Gör en mental tummen-upp på de som för dig upplevs som positiva. Hoppa över de negativa.

Kärlek Glädje Nyfikenhet Ilska Rädsla Sorg Skuld Chock Avsmak

Jag gissar att de tre första grundläggande emotionerna var positiva för dig. Att sex av de grundläggande emotionerna var negativa. Det säger något om hur det är att vara människa, eller hur? Två tredje delar av människans normala emotioner känns inte bra. Vi lever i ett måbra-samhälle som kräver att vi ska må toppen, men hur realistiskt är det?

Det finns ett glapp mellan den verklighet vi önskar oss och den vi har. Och det är inget litet glapp. Det är stort. Fråga dig hur en människa känner med detta stora glapp. Just det. Det du känner är helt normala känslor. Det är så vi känner när det finns ett verklighetsglapp. Och ju större glapp, desto större och svårare känslor.

7. Medkänsla med dig själv. Var din egen bästa vän. Säg snälla saker- samma saker du säger till din bästa vän. Till den du älskar.

8. Vidga medvetenheten. Lägg märke till känslan. Lägg märke till di andning. Lägg märke till din omgivning. Lägg märke till att det händer en hel del här.

Låt dina känslor vara som de är. Försök inte ändra eller kontrollera dem.

Att villigt bära våra känslor – i stället för att kämpa emot dem – gör att vi trots känslorna kan engagera oss i livet fullt ut och göra det som är väsentligt för oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.