Personlig Utveckling

Att vada genom träsket

Acceptansen står alltid i värdesättandets tjänst. Därför kan vi förstärka acceptansen genom att explicit koppla den till värden.

Är du beredd att ge plats åt ångest om det innebär att du kan göra det som verkligen betyder något för dig?

Inom ACT menar man att det inte finns någon som helst poäng med att öppna sig för jobbiga upplevelser om det inte tjänar till att göra livet livet rikt helt och meningsfullt.

Acceptans krattar manegen för våra värden.

Undvikande, flykt och tröst gör det inte.

“Tänk dig att bergsklättring är din passion. Du älskar det. Och en vacker dag ger du dig iväg för att bestiga ett berg du hört talas om. Men när du närmar dig berget, ser du att det omges av ett träsk. Det kommer som en total överraskning för dig, ingen har sagt någonting om det. Det enda sättet att bestiga berget är att vada genom träsket. Du gör det inte för träskets egen skull, utan du vadar igenom det för att det är viktigt för dig att äntligen få bestiga det där berget.”

Allt har sitt pris och vi betalar det för att kunna agera i vår värderade riktning. (Värderade riktning = jag vill bestiga ett berg, det vore en fantastisk erfarenhet i livet.

Alternativet till jobbiga tankar och känslor är inga tankar eller känslor. Vi vet alla vad strävan efter det innebär. Vi förlorar möjligheten till ett helt rikt och meningsfullt liv.

Därför accepterar vi jobbiga tankar och känslor, tar dem mjukt i hand och går dit vi ska. (I vår värderade riktning) Agerar som om allt vore som det ska.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.