Okategoriserade

Din skugga

Vågar du bejaka den del av dig som förstör dina relationer och som dödar allt som är levande i dig?

Skuggan som psykologiskt begrepp kommer från Jung, skuggan står för den person du inte vill vara.

Den där ljugande, manipulerande, undvikande, kontrollerande, giriga, själviska fördömande och maktlystna människan.

Det kluriga är att vi kan se vår skugga hos familjen vi kritiserar mest, föräldern, arbetskamraten, den offentliga personen som vi retar oss på. Detta eftersom skuggan står för de tankar, känslor och impulser som är för smärtsamma eller för pinsamma för oss att acceptera.

Om vi vågar bejaka skuggan frigör vi en djup kraft eftersom den negativa skuggan förlöser det vi är rädda för.

Skälet att somliga av oss inte gör det är för att vi är rädda för det vi har innerst inom oss. Det är därför vi projicerar, överför omedvetet egenskaper på andra för att slippa bära dem själva.

Så när vi fokuserar på någons negativa sida kan vi vara ganska säkra på att vi har den inom oss. Om vi använder denna insikt på ett positivt sätt, om vi frågar oss vad det är som hotar oss, kan vi lära oss massor om oss själva.

Alla våra sidor har en funktion, skuggans funktion är att visa oss vad vi behöver utveckla hos oss själva. När vi sett vad vi behöver göra får vi kontakt med det liv vi är menade att leva.

Skuggan har alltid en koppling till en traumatisk händelse i barndomen. När vi förstår vad kan vi hämta hem våra projiceringar och försonas.

När vi gjort det kan vi när vi ser någon göra något fantastiskt undvika att muttra surt och i stället fråga oss själva: Hur kan jag vara mer kreativ och modig i MITT liv? Hur skulle det gestalta sig i mitt liv?

Det är lätt att fastna i känslor. I tankar. Negativa sådana. Att hålla fast vid ett trauma, en besvikelse. Göra en gång till alla, göra det som hänt till vårt livs sanning. – Jag väljer JÄMT fel karlar. -Jag misslyckas alltid. -Det är för sent. -Vad ska folk säga. –

Tankar är något vi kan välja att se som en radda ord. Tankar funkar så.

Höj din arm. Säg samtidigt – Jag kan inte höja min arm.

Så fungerar negativa tankar. Vi kan välja att tro på dem. (Blunda för verkligheten) Eller så kan vi välja att betrakta dem och berätta för oss själva att de är där och “beter sig” gt gt.

-Nu märker jag att jag tänker att jag alltid misslyckas. Men det är inte sant. Jag lyckas ibland. Misslyckas ibland. Eftersom livet fungerar så. Nu tänker jag ta alla jobbiga tankar som kommer när jag tänker på att jag alltid misslyckas och låta dem vindla runt med alla andra inom mig medan jag försöker lyckas.

Din rädsla att misslyckas kommer någonstans ifrån. Ta reda på vart. Se vad det gjort med dig. Hur det fått dig att se på de som lyckas. Begrav skuggan och ge dig ut i livet och lyckas och misslyckas som alla andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.