OkategoriseradePersonlig Utveckling

Hur övar jag mig i närvaro?

 

  1. Släpp idéer som “bra”, “dålig”, “göra övningen på rätt sätt” eller “försöka rensa huvudet”.
  2. Släpp eventuella förväntningar om vad övningen kommer att göra för dig.
  3. Ge övningarna de rätta förutsättningarna – lugn och ro, regelbundenhet.
  4. Försök närma dig dina upplevelser i varje ögonblick med attityden “OK, det är så här saker och ting är just nu”. Om du försöker fly ifrån obehagliga tankar eller känslor finns det en risk att de otrevliga känslorna kommer att avleda din uppmärksamhet och hindra dig från att göra saker du vill göra. Var medvetet närvarande, var icke-kämpande, var i nuet och acceptera saker som dom är.
  5. Försök att omsätta den närvaro du tränar upp i din vardag. Öva på att ta dig själv till nuet så ofta som möjligt under din dag. Utnyttja gärna de tillfällen då vi får hjälp av att vi känner saker med kroppen i nuet, till exempel när du duschar, diskar, knyter skorna. Ännu bättre- tillfällen då du brukar börja känna en massa saker, som att det är trist och tråkigt och att “du inte orkar”.
  6. Om din hjärna låter dina tankar vandra skall du bara helt enkelt lägga märke till tankarna (som något som kommer och går) och sedan varsamt ta tillbaka fokus .

Det är en ganska fantastisk grej att få saker gjorda. Från början och till slut.

Som en klient utbrast; Jag har ägnat hela mitt liv åt att känna en massa saker inför saker. Inte nog med det, jag har låtit känslan bestämma. Mitt liv är kantat av halvfärdiga saker, slarvjobb och sånt jag borde men inte gjorde. Det är ju galet. Man kan ju leva utan att låta känslorna styra. Nu fokuserar jag. Betraktar känslan eller tanken och ser vad det är för något. En känsla eller tanke. Låter den helt enkelt inte  styra längre. Att betrakta min känsla eller tanke- det har varit avgörande för mig. Att förminska den till vad den är. Inte något styrmedel. Utan någon som kommer och går.

Något livet blir halvfärdigt av att låta sig styras av.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.