OkategoriseradeRelationer

Imago

Imago är en terapiform som skapades under 80-talet av två amerikanska psykologer, Harville Hendrix och Helen Hunt. Ordet betyder “mental bild”

Hendrix och Hunt menar att vi bär en inre mental bild av våra närmaste från vår barndom (föräldrar, syskon mm) som gör att vi omedvetet väljer en partner som bär på deras positiva och negativa egenskaper.

Anledningen till att vi omedvetet vill återskapa vår barndomssituation är att vi hoppas att vår partner skall uppfylla de behov hos oss som våra föräldrar misslyckades med.

Imagoterapin har utvecklat bra verktyg som hjälper par att läka barndomens sår och att upprätthålla en både empatisk och kärleksfull relation.

Övning:

Ta fram varsitt papper. Gör båda en lista över din parners:

Positiva karaktärsdrag

Negativa karaktärsdrag

Vilka av dessa påminner om dina föräldrars positiva och negativa karaktärsdrag?

Övning:

Person 1: Jag blir frustrerad när du..

Person 2: Upprepar

Person 1: Det får mig att känna..

Person 2. Upprepar

Person 1: ..och då reagerar jag med..

Person 2: Upprepar

Person 1: Den känslan påminner mig om när min (Närstående i barndom) …

Person 2: Upprepar

Person 1: Jag önskar att du..

Person 2: Upprepar och berättar vad hen skall göra för att uppfylla person ! önskemål

Dialogen syftar till att paren går in i sårbarhet och öppnar sina hjärtan. Jag har använt delar av Imagoterapi i min parterapi genom åren då jag upplever att just sårbarhet är ett stort bekymmer för många. I de många gånger rätt stela rollmönster som par skapar blir det svårt att plötsligt låta bli att vara den som har koll på inköpslistor, städscheman och räkningar eller att låta bli att vara den som lyfter, bär och gör praktiska tunga saker och i stället be om att få ligga i den andres knä och bli klappad i pannan.

I en relation där båda tystnat, och i väntan på att den andre skall ta ansvar över tystnaden börjat kampa, är det svårt att be om förlåtelse. Att säga att du behöver den andra för annars, utan den andre, går du sönder fullständigt. Sårbarhet skapar väldigt starka trygga band och skapar lust att hålla dem för det är skönt att kunna vara kompetent och behövande, kombinationen, det alldeles mänskliga, starka och sköra, både odlar kärleken, får den att växa och inte minst att blomma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.