Okategoriserade

Läsarfråga

-“Vad ska jag göra av alla tankar på att jag är så värdelös? Jag har provat allt. Affirmationer. Att stå framför spegeln och säga att jag duger. Att skriva lappar som jag satt upp i lägenheten. Jag säger det, jag läser det, men det händer inget inom mig.”

-Det här är en vanlig fråga. Många som kommer till mig för att samtala börjar prata om självförtroende och självkänsla. Skrattar lite generat för att de inte kan skilja dem åt. Och blir förvånade när jag säger;

-“Det har blivit lite av en religion det där. Människor ger sitt tionde till de som predikar självkänsla och olika sätt att “träna” den. Något det faktiskt inte finns riktig bäring för inom psykologin. Vi kan inte riktigt dopa oss själv genom att säga att vi är bra. Det stämmer dåligt överens med hur vi människor fungerar psykologiskt, men uppfattas som genvägar till framgång på olika sätt och på olika plan och vem vill inte ha lätta lösningar?

Hur mycket vi tycker om varandra är för de allra flesta en dagsform. Har vi sovit gott, fått en kram, vunnit på tipset eller fått en ny vän – är det ganska enkelt att vara nöjd. Känslor styr oss. Våra tankar. Känslor och tankar styr så pass att vi tror att vi är våra känslor och tankar.

Men vi är bara betraktare av våra känslor och tankar. Så länge du förstår och uppfattar vad du känner betyder det att du betraktar känslan. Samma sak är det med tanken. Jag kallar hjärnan för tankemaskinen. Det är en ettrig jävel som tjatar i all oändlighet. Producerar den ena tanken efter den andra och tvingar oss att lyssna. Lyssnar gör vi om vi inte har en värderad riktning att ställa emot. Känslan vill att vi skall ta känslans väg. Tanken vill att vi skall ta tankens väg. Utan en egen värderad riktning är det lätt att följa med.

Värderad riktning? Det som på riktigt ( alltså inte är ett känsloinfall eller en plötslig tanke) är viktigt för dig.

När en känsla kommer, när en tanke tjatar i ditt huvud, kan du möta detta med din värderade riktning.

Ett exempel: Du är bjuden på fest. När du efter en stressig dag, några dåliga besked och småhungrig står framför garderoben slår det dig, det som ofta slår dig framför garderoben. Du har INGET att sätta på dig. Allt är fult och du är för tjock. Du kommer omöjligt att kunna ha roligt. Ingen bryr sig om du kommer på den där festen. Du ser plötsligt alternativet, att krypa ned under en pläd i soffan, äta chips och titta på tv, som så mycket mer lockande.

Om du i den stunden kan betrakta dina känslor och tankar och förstå att det är dessa som talar så kommer du kanske lättare i väg på den där festen. Vår värderade riktning tar oss framåt. Att sitta i soffan är inget viktigt värde för dig. Att träffa dina vänner är det. Du vet att det brukar ge dig energi och göra dig glad.

Det är inte säkert att du lyckas komma iväg. Men säkert är att om du har koll på dina värden så kommer du ofta att lyckas ställa dem mot dina känslor och tankar. Tänk dig din värderade riktning i en kompass. Att det du tycker är viktigt finns i norr. Att det är dit du ska. Fråga dig själv hur ofta du i stället befinner dig i sydväst, öst eller nordväst. Hur ofta du är lite här och där beroende på känslor och tankar.

Vi är ofta lite här och där om vi inte har funderat på vår riktning. Om vi inte värderat vad som är viktigt för oss i livet. Vad som gör just vårt liv mer helt rikt och meningsfullt.

Fundera på flykt och undvikande.

Fundera på vart det tar dig. För att du vill undvika alla jobbiga känslor och tankar.

Fundera på skillnaden i att ha en värderad riktning att sträva emot. Det kostar. Det är svårt. Jobbigt. Eftersom inget är gratis. Men när du strävat klart är du i något som är viktigt för dig på riktigt.

När du flyr och undviker hamnar du väldigt sällan i något som är viktigt på riktigt, utan i något som tröstar och lindrar kortsiktigt.

Vilket kamp föredrar du? För livet.. är kamp. Frågan du skall ställa dig är vart du vill landa. I flykt och långsiktigt dåliga beslut eller i din värderade riktning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.