Ur samtal

Motivation

 Kan man prata med dig om träning?
– Vad är det du funderar på?
– Jag behöver hitta min motivation.

Motivation kan man behöva i många olika situationer. Den tryter för oss alla beroende av olika faktorer. När energin tar slut behöver vi fylla på, för att kunna känna motivation. Ur trötthet och leda växer inte motivation. Vi behöver hjälp och den kan vi hitta.

Det finns mycket som ställer sig i vägen. Helt mänskliga saker som belöningssystemet som hungrar efter kortsiktiga vinster, så snabba att de lätt förloras när vi väl vunnit dem.
Långsiktighet är trist.

Scenen i ” Fucking Åmål” är lysande, då Agnes sörjer det faktum att hon inte tillhör tjejgänget och därför inte har några gäster på sin födelsedagsfest.
Då pappan försöker trösta genom att berätta att han också hade det så, men att det blev bra senare i livet.
– Jag vill ha kul nu, inte om 25 år!

Vi vill nu. Inte sen. Som barn. Otåligheten tar inte långsiktigheten i hand. Det skall gå fort. Vi vill ha nu. Det kräver fokuserat arbete för att “tänka om”.

Ett träningspass gör ingen fit kropp. Förändrar lite. Det är kallt ute. Dessutom är det trist.

-Jag vill bli fit nu, inte om ett halvår, ett år.

Långsiktighet är svårt. Ändå är det där den riktiga belöningen ligger. Hållbarheten.

Att tänka att det är i omställningen vinsten ligger. Att det är där alla bonusar bor. Snyggare kropp. Starkare kropp. Dina mål.

Att behålla förändringen och låta den bli stabil och utan stora kostnader.

Vi måste skapa förändringar som håller över tid. Vi måste gå emot hjärnan som sjunger snabbhetens lov o vill omedelbara resultat. Hitta motivationen i det hållbara. Göra omställningar som håller över tid. Balansera energi in och ut, på ett sätt som känns normalt öven om två år.

Hitta motivationen i en hållbar lösning. Fokusera på att rikta motivationen rätt, med andra ord.
Annars får vi fiska efter den om och om igen. I samma ärende. Efter varje misslyckande, då vi kört i diket av belöningssystemets krav på NU, blir motivationen allt svårare.

Ställ in motivationen på rätt nivå. Långsiktighet. Då blir målet lättare att nå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.