Okategoriserade

Öppna dig.

Acceptans: Att låta tankar och känslor vara som de är, oavsett om de är angelägna eller obehagliga, att expandera och ge dem plats, att sluta kämpa med eller mot dem och låta dem komma och gå som de gör helt naturligt.

Målet: Att tillåta oss att ha jobbiga personliga upplevelser om och när detta hjälper oss att handla i enlighet med vad vi tycker är viktigast.

I enlighet med vad vi tycker är viktigast är viktigt här.

Om du vill gå till jobbet men är deppig och vill dra täcket över huvudet – om det hjälper dig ( att dra täcket över huvudet) att göra det viktiga (gå till jobbet) tillåt dig det.

Ehhh. Nej? Precis. Att inte tillåta dig jobbiga tankar och känslor hindrar dig att göra det du tycker är viktigt.

Att tillåta dig att må dåligt hjälper dig att göra det du tycker är viktigt.

Vad är viktigt? Vad är mina värden? Det som är viktigt i livet på riktigt. Det som tar dig framåt.

Rörelsen framåt. Den som gör att vi upplever utvecklas och utmanas. Lever ett så helt, rikt och meningsfullt liv som möjligt.

( Känner du dig utmanad av texten? Många gör det just här. Börjar i tanken rättfärdiga beteenden som inte tar dig framåt. – Men om man inte kan? Du kan. Ta ena benet och sätta framför det andra. Vill är en annan sak. Val en tredje. Så fungerar livet. Vi väljer. Och det är MÄNSKLIGT att inte välja det bästa hela tiden. Det handlar inte om att vi skall känna oss DÅLIGA nu. Det handlar om att erkänna en väg som tar oss framåt som är bra att hitta till. För då kan vi gå den. Mycket oftare än om vi inte studerat den på en karta.)

Hur högt på listan över saker som gör livet mer helt rikt och meningsfullt (dina värden) står det “att dra täcket över huvudet” ?

Det kan vara bra att påminna sig om. Att man kan.

Jag brukar påminna klienter som säger – Jag kan inte. Jag kan bara inte.

Jag säger till dem – Lyft armen över huvudet och säg – Jag kan inte. Jag kan bara inte lyfta armen över huvudet.

Det är oftast en känsla. Vi kan kombinera den och våra värden. Du gjorde det nyss.

Gör den övningen när det känns motigt att gå upp ur sängen.

-Jag kan inte. jag kan bara inte. Så går du upp. Bara för din egen skull. För att visa att du kan leda dig själv. Ta dig själv i handen när du trilskas. För att visa dig själv att du kan agera enligt dina värden trots att det är tungt. Belöningen är att du kommer att få kraft genom att du steg upp ur sängen. Den kanske består i att du stannar kvar och inte lägger dig igen. I alla fall någon timma. Bra så. Eller så stannar du kvar hela dagen. Bra så. Eller så bäddar du sängen. Bra så. Det som tynger lättar när vi ägnar oss åt det som är viktigt. Livet tar tag i oss, mer eller mindre och något lättar svårigheterna i skuggan av alla nya intryck och upplevelser. Det är därför läkare säger åt oss att motionera. Gå en promenad. Det är därför saker känns möjliga efter att vi har rört på oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.