Okategoriserade

Styrs du av regler?

Vilken typ av hårda regler har du när det kommer till livet, arbete, relationer etc?

Regler, tänker du? Ja, de som berättar för dig hur du måste känna dig för att kunna göra det ena eller det andra. Nyckelorden för regler är: borde, måste, är tvungen, bör, rätt, fel, kan inte, ska inte samt nyckelfraser som : borde inte behöva, om jag mår x kan jag inte y, om jag a bör du göra b.

Ord och uttryck vittnar ofta om rigida föreställningar om hur livet borde vara eller om vad som måste till innan något går att ändra på.

Känner du igen dig så vet du att den här sortens regler normalt orsakar dig lidande.

“Jag borde inte känna så här.”

“Jag kan inte gå på fest när jag känner mig ängslig.”

“Jag kan inte göra det perfekt, det är därför ingen idé att ens försöka.”

“Det ska inte vara så svårt.”

“Mina barn skall göra som jag säger.”

“Normala människor mår inte så här.”

Det är viktigt att bemöta huvudet när det hindrar oss att leva fullt ut. Därför kan det vara fiffigt att känna till våra två jag. Det tänkande jaget och det iakttagande.

Det tänkande jaget tror jag att du omedelbart känner igen som dina tankar oavsett vilka de är, tjattret i huvudet, men det iakttagande jaget? Vilket är det?

Har du upplevt en vacker solnedgång någon gång? Så enastående fantastisk att ditt huvud tystnat. Då du bara iakttagit. Där har du ditt iakttagande jag i verksamhet – tyst iakttagande. Men tystnaden varar ju aldrig länge. Snart poppar det tänkande jaget upp: “Åh vilken underbar solnedgång! Den påminner om den jag såg på Hawaii. Åh, vad synd att jag inte hade mobilen med mig så jag kunnat ta en bild!”

Ju mer du sugs upp i den sortens tankar ju mindre närkontakt har du med solnedgången.

Ju mer kontakt vi har med reglerna här ovan, ju mindre befinner vi oss här och nu i vår tillvaro. Att stanna i regler gör att vi inte agerar. Om vi agerar gör vi det regelmässigt på våra hårt ställda villkor.

Övning:

Titta på listan på regler ovanför och ställ dig en stillsam fråga. En konstruktiv fråga för dessa destruktiva tankar.

Till exempel:

Är denna tanke till någon hjälp eller nytta?”

“Hjälper mig den här tanken att agera effektivt?”

“Är det här en tanke som hjälper mig att vara den jag vill vara?”

“Om jag låter den här tanken styra mitt beteende, vart tar den mig då? I riktning mot ett vitalt och meningsfullt liv-eller tvärtom i riktning mot kamp och lidande?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.