Okategoriserade

Tips på enkel övning som tränar dig i fokusering

  1. Välj en sysselsättning som är alldaglig, som du gör för att vardagen skall fungera. Strykning, dammsugning, diskning?
  2. Lägg märke till strykjärnet, dammsugaren eller diskmaskinen, diskborsten.
  3. Betrakta plaggens form, golvet/mattorna eller koppen du diskar.
  4. Lägg märke din kropp i förhållande till det du gör. Hur håller du strykjärnet eller dammsugaren, hur böjer du kroppen när du fyller diskmaskinen, hur håller du diskborsten? Hur känns ångan från strykjärnet, hur låter dammsugaren, hur känns vattnet du diskar i?
  5. Kommer det andra tankar, bekräfta dem – Nu märker jag att jag tänker att detta är trist – låt dem vara och fokusera på nytt på det du gör. Om och om igen kommer uppmärksamheten att slinta. Så snart du inser att så har skett, bekräfta det och notera vad det var som distraherade dig och fokusera åter.

Det här med att inte känna en massa inför det vi skall göra, utan fokusera på det vi gör och låta tankar och känslor bekräftas men återgå till vårt fokus har betydliga vinster. Vi får saker gjorda. Vi tränar i att inte förlora oss i tankar och känslor. Vi förstår med tiden, då vi tränat en massa, hur lite vi behöver vara i våra jobbiga tankar och känslor. Vi kan hålla dem löst i handen, de finns ju där eftersom vi lever, men de behöver inte tillåtas styra våra liv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.