Okategoriserade

Ur samtal:

-Vi förstår inte varandra.

-Du menar att du inte förstår din man.

-Nej, jag menar att vi inte förstår varandra. Han förstår inte mig.

-Hur vet du det?

-Han.. gör ju inte det jag vill. Han fattar inte vad jag behöver.

-Har du berättat om vad du behöver?

-Ja.

-Ok. Det är jättebra. Vi måste ju kommunicera våra behov eftersom vi inte är tankeläsare. Kan du berätta om något du sagt att du behöver och vad L svarade då?

-Jag sa att jag behöver att tusen skor inte står framför dörren när jag kommer hem och han svarade att han inte kan hålla reda på det samtidigt som han skall laga mat som han just handlat.

-Tycker du att det är rimligt?

-Ja det kanske det är men hur svårt är det? Det tar en minut.

-Vad säger du om det här, L ? Vad får K:s kritik dig att känna?

-Att det inte spelar någon roll vad jag gör för det är ändå aldrig tillräckligt Dessutom tycker jag det är jävligt onödigt att börja i tjat när vi inte sett varandra på en hel dag och har några lediga timmar tillsammans framför oss. Det finns andra sätt.

-Vad tänker du?

-Man kan skita i att gnälla, börja hjälpa till eller varför inte hälla upp varsitt glas vin och hjälpa till? Tre droppar vi i ett glas är fest en sen torsdagseftermiddag. Eller ta ett glas själv och koppla av. Gör vad som helst. Och sen kan man, om man nu vill ta upp negativa saker, ta upp det. När man har en bra stämning och är avkopplad. Då kan man prata om de 6 par skor, på sin höjd, som kanske ligger och stökar. Men det är jag det.

-Vad tänker du, K?

-Jag tänker att det är lätt, särskilt när jag sagt till en miljon gånger, att bli irriterad. Man är trött och slut och vill bara komma hem och ta det lugnt.

-Vad ger dig skorna för känsla?

-I grunden känns det ju som att L inte respekterar mig. Det jag behöver. Att hans skor står i ordning så jag slipper snubbla på dem. Att han gör det jag ber honom om.

-Så du L får känslan av att inte räcka till och du K får känslan av att inte vara respekterad. Det är svåra känslor att bära. Känslor som, tänker jag, föder andra känslor. Och tankar.

-Ja.

-Jo det gör det ju.

-Kan den här spiralen av jobbiga tankar och känslor undvikas?

-Ja. Ställ skorna i ordning!

-Men..

-Kan den kanske undvikas genom att ni uttrycker känslan ni får? Känslan som ni berättat om här i dag? Genom att ni berättar om hur jobbig känslan är av att inte riktigt känna sig respekterad eller att sällan räcka till? Genom att berätta hur de känslorna påverkar er? Vad de kanske påminner om?

-Ja..

-Jo..

-Om ni inte önskar att er partner skall behöva känna som den gör så tror jag ni kan undvika det genom att förändra era beteenden. Skor i hallen kan ses som en bagatell. Men det är inte det vi gör som alltid skadar i relationer, några skor skadar ingen, det är vad vi känner inför det som görs/inte görs. Känslorna våra partners beteenden skapar. Därför skall vi visa respekt för varandra i det vi kanske tolkar som det lilla. Några skor i en hall. Några ord sprungna ur frustration.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.