Personlig Utveckling

Vad är ACT?

ACT fokuserar på själva kärnan i problemet, inte dess yttre uttryck. Med ett annat förhållningssätt till de problem som plågar dig kan du snabbt och effektivt mildra deras verkningar. Även om de svåra känslorna och tankarna inte skulle förändras ( men vem vet, kanske de gör det) är det mer troligt att deras verkningar, det vill säga de plågsamma konsekvenserna för ditt liv, kommer att förändras om du väljer att arbeta för att lämna striden i ditt inre och börja leva det liv du vill leva.

Säg att du vaknar och känner att livet suger. Du vill vända dig om i sängen och dra täcket över huvudet. Det är lördag, du är ledig, du kan verkligen grotta ned dig i dina plågor.

Känner du igen situationen?

Säg att du är bjuden på fest, men dina plågor tar musten ur dig och du tackar nej och kryper i stället upp i soffhörnan med en påse chips och en pläd kring benen.

Känner du igen situationen?

Säg att du tycker så synd om dig själv, eftersom livet verkligen suger, att du ger dig ut på en shoppingrunda du inte har råd med och köper kläder för 6 700 kr på kredit.

Känner du igen situationen?

Säg att du är tillsammans med någon, ni har problem, du är ute med kompisar och blir uppvaktad av en mycket attraktiv person som kysser dig och du tänker att du struntar i allt nu när du äntligen får uppskattning.

Känner du igen situationen?

Säg att du är dötrött, pga en krävande arbetssituation, men inte kan sova och därför sitter uppe och tar ett par glasvin och när du skall lägga dig en sömntablett för att få kroppen i vila.

Känner du igen situationen?

Säg att du är pressad av en relation som kärvar, barn som kärvar, jobb som kärvar, allt är emot dig och du minns hur en cigarett kunde lugna förr och du köper ett paket och börjar röka. Tänk att du stått ut så länge utan ciggmyset på balkongen både morgon och kväll?!

Det finns en massa vardagssituationer då vi flyr problemen. Undviker att ta i dem. För att vi inte orkar, inta har tid. Inte har lust. Det kan vara lätta problem, det kan vara svåra problem. Vår instinkt är att trösta oss eller fly. Undvika det som smärtar.

Om du tittar på situationerna här ovan ser du att samtliga bara egentligen förvärrar livet. Men trots det är det så här vi gör. Vi tröstar oss. Vi undviker.

Problemen kvarstår. Men inte bara det. De förvärras. För inget av ovanstående får livet att bli lättare. Bättre.

Tvärtom.

Men. Vi kämpar på. Problemen biter sig fast. Trots att vi på andra områden är kunniga och kapabla människor. Lösningarna fungerar helt enkelt inte.

Våra plågor förstärks ju bara när vi försöker bli kvitt dem. Ju mer vi kämpar, ju fler lösningar vi använder oss av, ju mer undvikanden, ju mer inskränker vi själva livet. Det enda liv vi har sätts på sparlåga.

Och i detta säger vi att vi måste komma tillrätta med smärtan och problemen innan vi kan börja leva på allvar.

ACT handlar om att du i detta ögonblick kan få ditt liv att handla om det du vill att det skall handla om.

Smärta är normalt, livet är en räcka problem, ibland är det svårt hårt och orättvist. Det kontraktet skriver vi på när vi föds. ACT vill hjälpa dig att leva ditt liv så helt rikt och meningsfullt som möjligt och i acceptans.

När vi accepterar att livet är både svårt och hårt blir det många gånger lättare. När vi slutar kämpa emot det.

Vi väljer. När vi väljer att rikta oss mot våra värden, det vill säga – bestämmer oss för vad som gör våra liv rika hela och meningsfulla – så blir våra val till vår fördel i varje unik situation.

Titta på situationerna ovan och lev dig in i att välja enligt det som gör livet mer rikt helt och meningsfullt.

 

 

 

 

Så vad kan du göra?

Se med nya ögon på dina tankar.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.