Okategoriserade

Vad är värden?

I din värderade riktning…låter krångligt.

Låt oss säga att dina värden befinner sig i rakt nordlig riktning på en kompass.

Vad är dina värden?

Hur vill du växa och utvecklas? Vilka personliga styrkor och egenskaper vill du utveckla? Hur vill du bete dig? Hur vill du behandla dig själv? Hur vill du behandla andra? Vilken sorts relationer vill du bygga? Vad vill du stå för här i livet? Vilka områden betyder mest för dig? Vilka är dina värdekongruenta mål? ( värdekongruent: hur väl stämmer värdet med ditt mål? Inte så väl- “Du vill att all vård blir statlig men går till privat läkare så länge den är bättre än den statliga.” Väl – Du vill att all vård blir statlig och går därför till den statliga vårdcentralen. )

När du vet svaret på detta, vilka dina värden är, vet du svaret på i vilken riktning du vill röra dig när vi talar om värderad riktning. Med denna kunskap kan vi sätta upp meningsfulla mål och vägleda, inspirera och upprätthålla ett fortlöpande handlande utifrån dina värden.

Det vi inte får svar på jobbar vi vidare med att klargöra.

Du ser att detta är motsatsen till att fusionera med jobbiga tankar och känslor? Att detta är motsatsen till att sitta fast?

Att detta är att kunna agera trots jobbiga tankar och känslor? Att kunna välja en annan ritning.

Jag brukar prata med klienter värden. Om deras värderade riktning.

Jag brukar säga att det ät som att de står i vattnet, vid en strand. Med vatten till knäna. Att de fokuserar fullständigt på vågorna. Och med alla möjliga medel försöker kontrollera dem för att inte bli mer blöta. Alla vågor som kommer och går. Jag brukar säga att de kontrollerar dem genom att försöka tänka bort dem, stoppa dem, dyka under dem. Svälja dem, hindra dem med händerna osv. Jag brukar säga att jobbiga tankar och känslor är som vågor. Att de kommer och går. Och därför brukar jag be mina klienter att lämna vattenbrynet (defusionera) och i stället ( gå i sin värderade riktning) gå upp på land. Därifrån ( i sin värderade riktning) kan de betrakta vågorna och samtidigt göra det som är viktigt för dem. De kommer ibland ha full koll på vågorna, ibland kommer de bara höra bruset. Ibland inte ens det. För det är där, vattnet. Jordens yta består av vatten.

Där det finns liv, finns det lidande. Jag försöker lära mina klienter att acceptera det. För att kunna leva så hela rika och meningsfulla liv som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.