Personlig Utveckling

Vad betyder att förhålla sig till sina värden?

Dina värden är det du bygger ditt liv kring.

Hur du vill leva, vem du vill vara.

Vi känner hela tiden en massa, vi har en massa tankar. Om vi skulle leva efter det vi känner i varje minut och följa alla tankar vi har skulle våra liv bli kaos. Du vet hur det är när du är fullständigt ofokuserad. Inget blir gjort och blir nåt ändå gjort är det inte det viktigaste som blir gjort. Du vet hyr det är när du följer varje känsla av hopplöshet. Det föder mer känslor av samma kaliber.

Våra handlingar har konsekvenser, det där därför vi går till jobbet den där morgonen när kroppen är fylld av lust att åka till Liseberg. Det är därför vi sköter våra arbeten, våra relationer och oss själva. I den mån vi gör det. Vi är människor inte prefekt programmerade robotar.

Jobbiga tankar och känslor kan verkligen tynga oss och när de påverkar oss i en högre grad får vi svårt att inte bli påverkade. Då förlorar vi vår kurs. Börjar tänka undvikande och flykt. För att det är jobbigt att ha jobbigt. Vi spjärnar emot eller lägger oss platt. Att spjärna emot, blunda och förtränga, kan straffa sig med tiden i form av utbrändhet eller depressioner. Att lägga sig platt och trösta sig med alkohol, droger, shopping, sex , sömntabletter eller annat – ja det vet varenda människa att det inte är vägen till ett helt rikt och meningsfullt liv.

Vad ska vi då göra AV de där jobbiga tankarna och känslorna?

Vi skall träna på att acceptera att livet suger då och då. Och förhålla oss till det vi av erfarenhet vet gör livet hanterbart, utan en massa kostnader i slutänden i form av beroenden, tomma bankkonton, skuld och skam.

Att acceptera att det känns tungt och mörkt är att acceptera livet. Att acceptera jobbiga tankar och känslor och ändå gå till jobbet för att vi vet att det är bättre, långsiktigt, är att rikta in sig mot sina värden. Det som gör våra liv mer rika, hela och meningsfulla.

Förhåll dig till det du vet gör ditt liv mer rikt helt och meningsfullt. Släpp det inte till förmån för jobbiga tankar och känslor – de tillhör livet. Det är en del av avtalet vi skriver på när vi föds. Det är naturligt med ångest. Vi behöver träna oss på att acceptera den, i stället för att fly ifrån den.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.