Okategoriserade

Vad vinner du på acceptans?

Vad vinner du på att inte kontrollera eller undvika? Bättre fly än illa fäkta heter det väl?

Ja när det gäller enskilda krigare så..

Men livet är fyllt av dem. Problem kan träs på strån och bilda pärlband av smärtor och lidanden av olika slag.

Ett liv där vi skall kontrollera detta eller undvika detta kräver mycket kraft. Åt just det. Och då blir det lite kraft åt själva livet.

Vad vinner du genom att acceptera att livet suger ibland?

En ökad acceptans gör dig mer flexibel. Du är i stånd att vara helt och fullt närvarande i ögonblicket här och nu. För ärligt talat – hur ofta är dina tankar DÄR DU ÄR?

Kontrollbehov har flera negativa konsekvenser.

Att acceptera en viss känsla är inte att vilja ha den.

-Nej, såna känslor har jag inget behov av.

Om viljan att acceptera vore det samma som att “vilja ha” saken i fråga skulle ingen säga att man är villig att acceptera smärta. Den som lider av panikångest hoppar knappt ur sängen om mornarna och utbrister ;

-Åh vad jag saknar mina panikattacker.

Tänk dig att du bjudit släkten på middag. Du tycker olika mycket om alla. Någon är favorit, någon är nästan favorit, många är trevliga och faster Sigrid är en ragata. Alla droppar in en efter en och du är glad. Det känns som en härlig atmosfär i lägenheten. Folk pratar och kommer väl överens. Så – kommer faster Sigrid. En riktig ragata som knappt orkar uppföra sig. Men nu var hela släkten välkommen också hon. (Du kan ändra detta till din arbetsplats om det blir tydligare) Frågan blir- Är det möjligt att hälsa henne välkommen trots att du egentligen inte vill ha henne där? De flesta av oss har befunnit oss i den här situationen och vi vet svaret. Att hälsa någon välkommen är inte detsamma som att man egentligen vill eller tycker om att umgås med den där personen. Du kan anstränga dig och växla några artiga frågor. Hon tillhör släkten. Det här betyder inte att du skulle sakna henne om hon uteblev. Ingen kräver att du skall önska att hon kommer. Du skall däremot vara beredd att öppna din dörr åt henne om hon kommer. Alla andra beteenden skulle i den stunden hon knackade på dörren ( vägra öppna, skrika åt henne att försvinna mm) skulle få mer eller mindre otrevliga konsekvenser. Den goda stämningen skulle med säkerhet försvinna. Någon eller några skulle ägna det du gjorde uppmärksamhet. Kanske tycka till. Det skulle få fler att undra vad som stod på. Plötsligt skulle din faster stå i centrum för all uppmärksamhet. Du har ingen rörelsefrihet längre, fångad vid dörren. Vad beträffar dig är allt trevligt över.

I stället för att mota bort faster Sigrid. Bestäm dig för att lämna dina egna önskemål åt sidan. Du står fast vid din föresats att ha trevligt på middagen. Välkomna faster Sigrid även om du helst sett att hon inte dykt upp och fortsätt njuta av släktmiddagen. Du kan röra dig fritt mellan dina gäster, det kan din faster också.

Så är det med vår villighet att acceptera.

Det står många faster Sigrid vid din dörr. Om du inte tänker börja njuta av släktmiddagen förrän de gett sig av är risken ganska stor att det inte blir någon middag.

Vad det kommer an på är hur du förhåller dig till dina egna upplevelser.

Hur villig du är att när det känns jobbigt, orättvist och hopplöst lämna dina egna önskemål om hur du önskar att det skulle vara åt sidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.