Okategoriserade

Vill du slippa din ångest?

De flesta vill det och agerar efter det. Dövar smärtan med alkohol. Eller shopping. Eller skräpmat.

Vårt “rena” obehag, det som kommer ur det som hänt oss, blandas med “orent” obehag, allt extra lidande som kommer pga vår vilja att slippa vår ångest.

När jobbiga känslor uppstår blir vi spända. Det är som att vi försöker pressa ur oss de jobbiga känslorna med våld.

Det är inte det vi behöver.

Vi behöver öppna upp. Expandera. Skapa rum och rymlighet. Acceptans.

Ge ångesten plats inom oss.

Det lättar på trycket. Det ger känslorna rörelsefrihet. I bland förflyttar de sig väldigt snabbt, ibland mer långsamt. Men bara vi ger plats åt dem så kommer de flytta på sig.

Det ger oss möjlighet att ägna oss åt att skapa ett bättre liv i stället för att slösa bort det på meningslösa strider.

– Tar de inte över fullständigt då, de jobbiga känslorna? Om jag skapar en massa plats åt den?

-Minns du att vi pratat om att vi inom ACT pratar om två jag? Ett tänkande och ett observerande jag? Det tänkande producerar tankar och känslor. Det observerande..precis…observerar dem. Det är när vi kan vara i våra observerande jag, observera att vi känner som vi gör, som vi kan genomskåda våra tankar och känslor, se dem för vad de är, ganska små och ofarliga.

Inget vi skall låta styra våra liv. Det skall vi låta våra värden göra. Det vill säga det som gör våra liv helare rikare och mer meningsfulla.

Att ligga till sängs en dag pga jobbiga tankar och känslor gör inte livet helare rikare eller mer meningsfullt. Om du kan träna på att observera de jobbiga tankarna och känslorna så kan du tänka

-Aha, nu är ni här igen. Jag gör plats åt er i stället för att sluta mig, ni får vindla kring där inne i mig, bland allt annat, jag gör stor plats åt er och så tar jag tag i dagen.

Eftersom det är så att där liv finns där finns lidande. Eftersom vi behöver acceptera det. Eftersom det är så. Vi kommer inte undan. Den striden är meningslös. Men när vi ger ångest plats kan den förflytta sig. Inte ropa på din uppmärksamhet precis hela tiden. Det ger dig kraft att i stället gå upp och leva igenom din dag. Visserligen sorgsen, men på ditt arbete, med ditt barnbarn, i din tvättstuga eller på den där konserten.

Det du gör skapar andra känslor i dig. Också.

Livet. Acceptansen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.